Despre mine

sâmbătă, 21 aprilie 2012

Alegeri, alegeri, alegeri...


          Alegeri, alegeri şi din nou alegeri. Nu mă refer la alegeri politice ( cu toate că e an electoral!), ci la alegerile cu care ne confruntăm la fiecare pas. Nu sună ceasul bine diminiaţa, că  trebuie să  faci o alegere: să te ridici din pat ori ba? În opinia mea e cea mai ‘’grea’’ alegere a  zilei! Dacă alegi să te ridici, nu trece mult timp şi te confrunti cu o altă alegere: Cu ce să te îmbraci? plus o serie de alegeri ‘’mai micuţe’’: să te speli pe faţă o ba? Dar pe dinţi?  şi lista poate continua. După ce ai trecut de alegerile de la ‘’ritualul de diminiaţă’’ urmează cele din categoria ‘’nu am chef’’: nu am chef să merg la muncă (şcoală) şi cu toate că îţi lipsesşe cheful: alegi să mergi. Nu am chef să vorbesc cu nimeni azi, şi o încalci şi pe asta, alegând să vorbeşti cu primul care îţi iasă în cale.
           Ziua ‘’curge’’ încet, şi odată cu ea ‘’curg’’ alegerile noastre: Ce să manânc la prânz? Dar la amiază? Să îl sun? Să o sun? Să mă enervez? Să înjur?  etc.
           Dar, pe lângă alegerile zilnice, mai sunt alegerile ‘’speciale’’, care le întâlneşti odată în viaţă. Alegeri care îţi pot schimba viaţa, care te scot de pe făgaşul obişnuit. Şi dacă nu eşti atent, alegerile acelea ‘’speciale’’ trec pe lânga tine….pentru că alegi pripit, pentru că refuzi să îţi iei un ‘’timp de gândire’’, şi te laşi influentat de sentimente şi alţi factori. Soluţia e să ne ‘’antrenăm’’ mintea să facă alegeri în mod rational, să ne luam acel ‘’timp de gândire’’, şi pe urmă să ne asumăm răspunderea pentru alegerile făcute.
         Alegeri importante, alegeri  neimportante toate ne influenţează viaţa, în bine sau rau, în funcţie de alegerea făcută. Spunea cineva că “Intreaga noastra viata reprezinta, de fapt, suma alegerilor noastre de fiecare clipa.’’
         Dacă ne dorim o viaţă împlinită, trebuie să învăţam să facem alegeri ‘’bune’’. Din păcate, întotdeuna se întamplă să ajungem la alegeri bune, după o serie de alegeri mai puţin inspirate.
         Mâine e o nou zi, noi alegeri de făcut! O zi în care, eu şi tu, vom face cele mai bune si inspirate alegeri! O zi în care alegerile neinspirate nu îşi mai găsesc locul!                                                                                    Cu stimă, Ţăranu'

3 comentarii:

  1. Adevarat,foarte adevarat,dar uneori uitam sa mai alegem si lasam alegerile in voia sortii! este posibil asa ceva?

    RăspundețiȘtergere
  2. ''Soarta'' nu alege niciodata pentru noi, sau in locul nostru! Noi facem alegeri constienti (cand ne luam ''timpul de gandire'') sau inconstieti ( cand nu rationam, si avem impresia ca ''soarta'' a luat decizia in locul nostru). Oricum ar fi, constient sau inconstient, alegerea e in mana noastra: de aceea e bine sa facem alegerile constienti (rational), ca sa nu mai dam vina pe ''soarta'', pentru alegeriile care le facem cand refuzam sa gandim.

    RăspundețiȘtergere
  3. ''Gandirea'' inconstienta,redirectionata si focalizata spre scopul nostru comun ajuta mai mult ca gandirea constienta.Dar eu uneori obisnuiesc sa uit ca mai trebuie sa mai si gandesc din cand in cand,desi in acest caz ALEGERILE nu sunt chiar asa de rele(sigur e mana inconstientului care nu ''uita de mine'') :))! Multe salutari!

    RăspundețiȘtergere